3

19.10.2010 pöydälle pantu asia

MAANVUOKRASOPIMUKSET SOTAINVALIDIEN KESÄMAJA-ALUEELLA

 

HKR 2009-1752

 

EHDOTUS                        Yleisten töiden lautakunta päättänee, että sotainvalidien kesämaja-alueella olevat majanpaikat vuokrataan suoraan helsinkiläisille sotainvalideille tai heidän leskillensä.

 

Samalla yleisten töiden lautakunta päättänee hyväksyä sotainvalidien ja heidän leskiensä kanssa tehtävissä maanvuokrasopimuksissa noudatettavat seuraavat periaatteet:

 

1.    Majanpito on rajoitettu helsinkiläisiin sotainvalideihin ja heidän leskiinsä.

 

2.    Vuokramiehellä ei ole oikeutta ilman katu- ja puisto-osaston kirjallista lupaa siirtää vuokraoikeutta toiselle ja sen voi luovuttaa vain helsinkiläiselle sotainvalidille tai toisaalta siirtymään joutuville kesämajamaiselle.

 

3.    Sotainvalidien ja heidän leskiensä vuokrataso säilytetään nykyisellä tasolla.

 

4.    Vuokra-aika on 1.1.2010–31.12.2015.

 

Sotainvalidien Veljesliiton Helsingin Sotainvalidit ry:n omistamien rakennusten (asuinrakennus, veljesmaja ja sauna) maa-alat vuokrataan eri sopimuksella, kun Sotainvalidien Veljesliiton Helsingin Sotainvalidit ry:n lopettamisesta ja sen omaisuuden siirrosta on tehty yhdistyslain mukaiset päätökset.

 

Pöytäkirjanote katu- puisto-osastolle sekä esityslistatekstein ja oikaisuvaatimusohjein Sotainvalidien Kesämajayhdistys ry:lle.

 

Lisätiedot:
Kuoppala Keijo, lakimies, puhelin 310 38592
Ström Leila, tarkastaja, puhelin 310 38574

 

 

LIITTEET

Liite 1

Kaupunginhallituksen päätös 21.6.2010 § 797

 

Liite 2

Kesämajan vuokrasopimusluonnos

 

Liitteet on jaettu kokouksen 19.10.2010 yhteydessä.

 

Yleisten töiden lautakunnan päätös 9.3.2010 § 137 on kumottu kaupunginhallituksen päätöksellä 21.6.2010 § 797.

 

ESITTELIJÄ

 

Yleistä

 

Kesämaja-alue on vuodesta 1998 vuokrattu Sotainvalidien Veljesliiton Helsingin Sotainvalidit ry:lle yleisten töiden lautakunnan 5.3.1998 ja 28.11.2002 hyväksymien vuokrausperiaatteiden mukaisesti. Vuokrasopimus päättyi 31.12.2009. Sopimus koski sotainvalidien tai heidän leskiensä kesämajojen maapohjaa ja Sotainvalidien Veljesliiton Helsingin Sotainvalidit ry:n omistamien rakennusten maa-aloja.

 

Alueella on nyt 46 sotainvalidien tai heidän leskiensä omistamaa kesämajaa. Lisäksi alueella on 10 sotainvalidien perikuntien mökkiä, joiden maa-aloja ei vuokrata. Tältä kesämaja-alueelta on vuokrattu Särkiniemen mökkiläiset ry:lle 23 majanpaikkaa ja Poliisimajalaiset ry:lle 5 majanpaikkaa näiltä alueilta siirtyneitä varten.

 

Kesämajan vuokrauksessa sovelletut periaatteet

 

Kesämajatoiminta yleisellä virkistysalueella on perustunut kaupungin ja asianomaisen yhdistyksen väliseen maanvuokrasopimukseen. Sotainvalidien yhdistyksen sopimuksessa majanpito on rajoitettu helsinkiläisiin sotainvalideihin ja heidän leskiinsä. Sääntö on ollut voimassa toiminnan alusta lähtien. Yhdistyksen säännöt ovat myös rajoittaneet edelleen luovutusta. Näin vapautuvat majanpaikat osoitetaan Särkiniemi–Veijarivuoren alueelta siirrettäväksi tarkoitetuille kesämajoille.

 

Sotainvalidien kesämajojen tilanne

 

Sotainvalidien Veljesliiton Helsingin Sotainvalidit ry on ilmoittanut, että yhdistyksen toiminta lakkaa vuoden 2010 aikana. Helsingin Sotainvalidit ry on siirtämässä mökkialueen hallinnan sitä varten perustetulle Sotainvalidien Kesämajayhdistys ry:lle. Tämän uuden yhdistyksen säännöissä ei ole edelleen luovutusta rajoittavaa ehtoa.

 

Kesämajayhdistysten yhdenvertainen kohtelu

 

Kaupunginhallituksen esityslistan liitteenä olevassa päätöksessä 21.6.2010 § 797 todetaan, että kaupungin tulee kohdella kesämajayhdistyksiä tasapuolisesti, ellei ole mm. alueiden ominaisuuksiin tai yhdistyksen sääntöihin liittyvää hyväksyttävää perustetta poiketa tasapuolisesta kohtelusta. Muiden yhdistysten osalta on vuokrasopimukset laadittu siten, että niissä on vain vaatimus helsinkiläisyydestä ja siitä, että sama talous ei omista kaupungin maalla olevaa kesämajaa, siirtolapuutarha- tai ryhmäpuutarhamökkiä. Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti ei voida rajoittaa yhden yhdistyksen osalta edelleen luovutusta. Samaa korostetaan myös oikeuspalveluiden lausunnossa kaupunginhallitukselle 12.5.2010.

 

Yhteenveto

 

Sotainvalideilla on erityisasema suhteessa muihin kesämajalaisiin. Heiltä on peritty vuokraa, joka on vain noin neljäsosa muilta perittävästä vuokrasta. Kesämaja-alueella on nyt 46 sotainvalidin tai lesken omistamaa kesämajaa ja niiden määrä tulee vähenemään. Kaupunki on vuodesta 1998 lähtien edellyttänyt, että perikunnat lähtevät alueelta, tähän mennessä alueelta on lähtenyt 28 perikuntaa. Mikäli nyt muutetaan noudatettua käytäntöä, asettaisi päätös paikalle jäävät perikunnat ja jo lähteneet perikunnat keskenään eriarvoiseen asemaan. Tämä ei olisi hyvää hallintotapaa.

 

Tässä vaiheessa olisi tarkoituksenmukaista, että sotainvalidien kesämaja-alueen kesämajojen vuokrasopimukset tehtäisiin suoraan kaupungin ja sotainvalidien tai heidän leskiensä välillä. Sopiva vuokra-aika olisi 1.1.2010–31.12.2015. Yhdistysten välistä yhdenvertaisuutta ei loukattaisi, vaikka kesämajojen vuokrasopimuksiin sisältyisi edelleen luovutusta koskeva kielto. Näin tehtävä maanvuokrasopimus korostaisi myös sotainvalidien ja heidän leskiensä erityisasemaa.